Gouden zege ADO Den Haag met zwarte rand

ADO Den Haag heeft zaterdag voor de zesde keer op rij niet verloren in de eredivisie. De Hagenaars wonnen in het vertrouwede Kyocera stadion met 2-1 van FC Groningen.

De zege van ADO was al de zesde keer op rij dat de ploeg van trainer Henk Fräser niet verloor.  Met drie gelijke spelen en drie overwinningen op rij, klom de groen gele formatie met 12 punten op naar een voorlopig 13e plaats. De eerste helft viel er voor de bijna 11.000 toeschouwers weinig te beleven, geen tegengoals krijgen was de primaire missie, er weinig gebeurde voor de doelen.

Toch kreeg Groningen al na zes minuten een grote kans toen Gianni Zuiverloon verkeerd terugkopte op doelman Gino Coutinho. Zivkovic onderschepte de bal en bediende de mee opgekomen Lorenzo Burnet, maar die wist gelukkig niet te scoren.

Nick van der Velden kreeg na een half uur ook een goede mogelijkheid om de score namens de gasten te openen, maar hij stuitte op de handen van Coutinho. Kort voor rust had Mitchell Schet nog een goede mogelijkheid toen hij op aangeven van Roland Alberg in schietpositie kwam. Ditmaal tikte Bizot de baluit zijn doel.

Daarmee waren de kansen in de eerste helft ook wel benoemd.

Na de theepauze drukte scheidsrechter Wiedemeijer zijn stempel op het spel. De arbiter gaf in de tweede helft  een penalty aan ADO Den Haag toen Eric Botteghin de doorgebroken Alberg onderuit trok. Dat deed de Braziliaan echter  voor het strafschopgebied, maar Wiedemeijer legde de bal toch op de stip. Botteghin kreeg terecht de rode kaart, Alberg benutte het buitenkansje: 1-0. En Groningen het restant van de wedstrijd met tien man verder.

adogroADO verzuimde daarna echter door de drukken, waardoor Groningen in leven bleef. Die ploeg kreeg loon na werken toen Zivkovic, na veel ruimte te zijn weggeven door Wormgoor,  in de 78e minuut doel “prachtig” doel trof.  Het bleek echter niet genoeg voor de Trots van het Noorden.  ADO bleef op jacht gaan naar de driepunten. In de voorlaatste minuut gaf Mitchell Schet, een voorset. Alberg controleerde de bal door Malone aan te spelen. De middenvelder ging een combinatie met Alberg aan, liep door en kreeg de bal terug. Vervolgens tikte Malone het speeltuig beheerst langs Bizot: 2-1. Het Kyocerastadion ontplofte van vreugde. Een gouden zege.

Maar met een zwarte rand. Voor de eerste keer toonden ADO Den Haag fans aangesloten bij de Roze Règâhs een banner met daarop de tekst: 100% voor ADO Den Haag, 100% tegen Homofobie. Helaas werd dit door een enkeling niet gewaardeerd. Onder verbaal geweld en dreigementen is besloten het spanddoek in te tweede helft te verwijderen. Er is nog een hoop werk aan de winkel.