Verslag bezoek Boedapest

Roze Règâhs krijgen UEFA op de knieën, maar belangrijkste wedstrijd is nog onbeslist. De Roze Règâhs waren prominent aanwezig bij het EK-duel tussen Nederland en Tsjechië. Wie het nieuws een beetje heeft gevolgd, kon dat nauwelijks zijn ontgaan. Feitelijk ging het over meerdere wedstrijden. Uiteraard het duel van Oranje, de strijd van de LHBTI-gemeenschap tegen de UEFA als het gaat om de regenboogvlag en de strijd tegen de misselijkmakende nieuwe wet van de Hongaarse regering tegen “homopropaganda”. 
Over de eerste wedstrijd kunnen we kort zijn. Onze aanwezigheid wil zeker niet betekenen dat onze “oranjeleeuwen” ineens als mietjes moeten gaan spelen.De tweede wedstrijd was al een tijdje aan de gang. De UEFA wist in het eerste bedrijf de LHBTI-gunstig gezinde gemeente München te verslaan door tegen te houden dat de Allianz-Arena in regenboogkleuren uitgelicht zou worden tijdens het duel Duitsland-Hongarije. Dit mogelijk op verzoek van de Hongaarse regering Orbán.Verschuilend achter diverse smoezen zoals “eenheid van kleur” en “sponsorcontracten” dacht de UEFA dat de buit al binnen was. (Waar kennen wij dat van).Het tegenoffensief van de Duitse supporters, de LHBTI-gemeenschap, sponsoren en de gemeente München was niet mis te verstaan. De UEFA kreeg álle kleuren van de regenboog te zien; op bijna alle andere grote gebouwen in München, supporters met regenboogvlaggen en uitingen van reclame van belangrijke sponsoren van de UEFA. Een perfect uitgevoerde tackle!De Hongaarse regering schreeuwde echter om het hardst voor een rode kaart. Orbán vond het “schadelijk en zelfs gevaarlijk de sport op deze manier te gebruiken voor een politiek standpunt”.

 Hoe zou de videoscheidsrechter van de UEFA hier op gaan reageren?Het werd steeds meer duidelijk dat ontknoping van deze wedstrijd plaats zou gaan vinden rond en in het Ferenc Puskásstadion in Boedapest bij de wedstrijd die Oranje daar zou gaan spelen. Een groepje Roze Règâhs vertrok naar Boedapest om de door de UEFA ingebrachte Hongaarse defensie te gaan testen. Was dit inbrengen van een clubje Roze Règâhs de gouden wissel? Gewapend met cameraman, getraind door COC Nederland en gesteund door diverse media trokken de Règâhs ten strijde. Het eerste duel vond plaats bij de ingangscontrole van de Fanzone. Wij werden daar opgevangen door een Nederlandssprekende steward van de KNVB, die ons duidelijk te verstaan gaf, dat regenboogvlaggen niet waren toegestaan in de fanzone. Ook werd ons helder medegedeeld dat de regenboogvlaggen op last van de UEFA (!) niet toegelaten werden in het stadion bij de wedstrijd.
Onze rechterspits Maron was op zijn zachts gezegd “Not amused”. Hij legde zich bij de beslissing van de scheidsrechter in dit duel tijdelijk neer. Hij borg zijn regenboogvlag op, maar liet deze – in tegenstelling tot enkele andere wat minder weerbare fans – niet van hem afpakken. Op onze centrumspits Matthijs kreeg de Hongaarse verdediging geheel geen vat. Gekleed in een flitsend regenboogpak wisten zij zich hier geen raad mee. Hij was immers niet aan te merken als “vlag” en kon moeilijk gevraagd worden zijn kleren uit te doen. Matthijs was zodanig onberispt gekleed, dat hij zelfs niet op het werkwoord “vlaggen’ was te betrappen. Met een smerige smoes dat zijn tas te groot zou zijn, trachtten zij hem nog enigszins te intimideren. Matthijs liet zich hierdoor niet uit het veld slaan, en gaf direct na binnenkomst een flitsend interview met het Jeugdjournaal.Onze centrumopbouw in de vorm van onze cameraman Tamino werd door het intimiderende gedrag van de bewaking bij de doorzoeking van zijn spullen enigszins ontregeld en verloor de geluidskaart met opnamen van die ochtend. Dit wist hij met enig kunst, – en vliegwerk echter weer te herstellen. Maron beukte intussen na binnenkomst hard terug op de Hongaarse defensie van het UEFA-team door zijn grieven breed uit te meten in een interview met RTL-Nieuws, dat snel de uitspraken van Maron wereldkundig maakte. De Vlaamse VRT was onder de indruk van onze rechterspits en weidde daar ook een interview aan.
Gesteund door duidelijke items in het half 6 journaal van de NOS en gereedstaande cameraploegen werd het slotoffensief bij de toegangscontrole ingezet.Ondanks een nog even druk bellende bewaker bleek Hongaarse verdediging geslecht en liet ons binnen. Bij binnenkomst in het stadion bereikte ons bericht dat de UEFA, ondanks de eerder aan ons door de steward van de KNVB niet mis te verstane mededeling, geen problemen (meer) had met regenboogvlaggen in het stadion.   

 Leuk natuurlijk dat wij met ons offensief het laatste zetje hebben kunnen geven en deze wedstrijd een knock-out uit hebben kunnen delen naar de UEFA.De derde, en meest belangrijke wedstrijd is natuurlijk die van de LHBTI-gemeenschap tegen de achterlijke wetten van de Hongaarse regering. Zoals onze rechterspits al in RTL Nieuws duidelijk maakte, is wat onze LHBTI-broeders, zusters en mensen in Hongarije hierdoor de komende tijd te wachten staat niet bepaald vrolijk makend.Via COC Nederland heb ik vernomen dat ons statement door de LHBTI-gemeenschap aldaar zeer wordt gewaardeerd en dat het effect van onze acties niet te onderschatten is. Het heeft als effect dat wellicht niet ál te makkelijk tot agressie overgegaan wordt. In ieder geval zolang de mediaschijnwerpers hun werk doen. Voorlopig is deze wedstrijd nog onbeslist.

Dit vind je misschien ook leuk...