Statement Qatar

VERKLARING OVER QATAR 2022

De afgelopen achttien maanden hebben wij als werkgroep geprobeerd in de aanloop naar de wereldkampioenschappen in november en december 2022 met de FIFA en het Hoogste Comité van Qatar samen te werken. Onze doelstellingen waren eenvoudig:

  • Concrete garanties en voorbeelden krijgen over hoe LGBT+ fans, spelers, journalisten en medewerkers beschermd zouden worden in een land dat hun bestaan criminaliseert.
  • Onze bezorgdheid uiten over de mensenrechten in Qatar.
  • Om een licht te schijnen op de benarde situatie van LGBT+ Qataris en zij die in Qatar wonen.

Een van de grondbeginselen van onze werkgroep is dat we ons Nationale team moeten kunnen volgen als ons zelf, waar we ook spelen ter wereld, zonder angst voor onze veiligheid en met vrijheid van vervolging. De discussies over de vraag of Qatar gastland van de Wereldcup moet zijn, zijn goed gedocumenteerd. In onze gesprekken met zowel de FIFA als de SC hebben de organisatoren weinig moeite gedaan om proactief in te gaan op de zorgen die fans en rechtengroeperingen hebben geuit. In plaats daarvan hoorden we vaak de goedgemutste pr-lijn dat “dit een WK voor iedereen is”. Mensenrechten verdienen details, geen uitvluchten, maar het enige wat we helaas van de verantwoordelijken hebben gezien, zijn slogans in plaats van veiligheid, gaslighting in plaats van garanties, ontwijking in plaats van actie. Simpel gezegd, dit is niet goed genoeg.

We kunnen onze leden, LGBT+’ers of bondgenoten niet te goeder trouw vertellen dat dit een WK voor iedereen is.

We hebben geen details gezien over hoe onze trans+ leden met respect zullen worden behandeld bij veiligheidscontroles. We hebben geen bijzonderheden gehoord over garanties dat LGBT+-mensen (fans of inwoners) niet zullen worden gearresteerd vanwege hun bestaan. We zijn getuige geweest van een totale minachting voor fans tijdens dit mislukte proces – het is duidelijk dat de stem van fans, met name uit minderheidsgroepen, niet serieus wordt genomen door de FIFA en de SC.

Wij zijn de ruggengraat van het spel – luister naar ons, vooral wanneer we proberen om van voetbal een betere omgeving voor iedereen te maken. Onze vragen en zorgen staan los van het morele debat over de vraag of LGBT+ fans aanwezig moeten zijn, ons werk zal doorgaan na deze verklaring, na deze wereldbeker. We zullen gehoord worden, we zullen gezien worden, we zullen nergens heen gaan. Dit toernooi moet veilig zijn voor reizende fans die besluiten te gaan, maar moet ook een positieve erfenis creëren voor LGBT+’ers in Qatar. Daarom zullen we blijven samenwerken met andere belanghebbenden en bestuursorganen om uiting te geven aan deze bezorgdheid en mee te werken aan een betere toekomst voor het voetbal.

Verandering vereist dat beide partijen samenwerken – we hopen dat de FIFA en de SC zich aan hun deel van de afspraak zullen houden. Onze doelstellingen blijven echter dezelfde, en we zullen ze nastreven met of zonder hun inbreng.

We zullen blijven aandringen en hopen dat we gehoord worden en dat we samen veranderingen kunnen doorvoeren. Maar daar zijn twee partijen voor nodig en ook een oprecht engagement voor verandering van de organisatoren en de bestuursorganen.

Dit vind je misschien ook leuk...