Grootschalige actie Duitse voetballers: Jij kan op ons rekenen !!

Bekende Duitse voetballers schamen zich voor hun homoseksualiteit
Jij kan op ons rekenen !! 800 voetballers steunen coming-out

De kwestie van homoseksualiteit is grotendeels taboe, vooral in het mannenvoetbal. Daarom ondersteunen honderden voetballers nu homoseksuele spelers bij het openbaar maken van hun seksualiteit.

Meer dan 800 Duitse voetballers hebben in een oproep hun steun toegezegd aan homoseksuele spelers. “We zullen je steunen en aanmoedigen en, indien nodig, verdedigen tegen vijandigheid. Omdat u het juiste doet, en wij staan aan uw kant”, leest de solidariteitsbrief die het tijdschrift “11 Friends” in zijn nieuwste nummer publiceerde. “Zelfs in 2021 zal er geen enkele openlijk homoseksuele voetballer in de Duitse professionele gelederen van mannen zijn”, luidt de gezamenlijke verklaring. “De angst om na een coming-out tegengewerkt en gemarginaliseerd te worden en een carrière als profvoetballer in gevaar te brengen, is blijkbaar nog steeds zo groot dat homoseksuele voetballers geloven dat ze hun seksualiteit moeten verbergen.”


Hitzlsperger blijft een eenzame pionier
De bekendste Duitse ex-speler is Thomas Hitzlsperger, die pas na zijn carrière bekend maakte over zijn homoseksualiteit. De oud-international is nu bestuurslid sport bij VfB Stuttgart. “In Engeland, Duitsland of Italië is homoseksualiteit geen serieus probleem, toch niet in de cabine”, had hij gemeld over zijn lange professionele ervaring bij Bayern München, Aston Villa, VfB Stuttgart, VfL Wolfsburg, Lazio Rome, West Ham United en recentelijk Everton. Als een van mijn collega’s naar buiten zou komen, zou ik hem beschermen tegen de buitenwereld.

De ondertekenaars van de acte “Jij kan op ons rekenen” omvatten onder andere prominente professionals zoals Max Kruse (1e FC Union Berlin), Niklas Stark (Hertha BSC), Bakkerij Jatta (Hamburger SV), de nationale spelers Almuth Schult en Alexandra Popp (VfL Wolfsburg) ook hele teams zoals de 1. FC Köln. Lars Stindl, Matthias Ginter, Breel Embolo, Yann Sommer, Tony Jantschke en coach Marco Rose tekenen ook voor Borussia Mönchengladbach en managing director Hans-Joachim Watzke voor Borussia Dortmund en alle 850 medewerkers. Het charter van de 1e FC Köln luidt: “Welkom in de mooiste stad van Duitsland – waar je ook vandaan komt, wat je gelooft, wat je hebt of bent, hoe je leeft en van wie je houdt.”

Niemand mag worden aangespoord om naar buiten te komen, benadrukken de ondertekenaars. “Dit is de vrije keuze van elk individu. Maar we willen dat iedereen die ervoor kiest om zeker te zijn van onze volledige steun en solidariteit, omdat het een van de fundamentele vrijheden van elk mens is om zijn of haar seksuele geaardheid te kunnen belijden.”
Sterke woorden vonden Union’s nieuwe publiekslieveling Kruse. Als een van mijn collega’s vrijkwam, zou ik hem beschermen tegen de buiten, zei de 32-jarige aanvaller. .

Dit vind je misschien ook leuk...