Roze Règâhs vertegenwoordigen Nederland in Dortmund!

Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober 2017 werd voor de 21e maal het Internationale Queer Football Fans congres georganiseerd. Dit maal werd het congres in Dortmund gehouden, in het stadion van Borussia Dortmund. Gastheer van dit QFF Treffen waren de Rainbow Borussen, die dit jaar hun tienjarig bestaan vieren.

Op vrijdagmiddag was er bij de Dreifaltigkeitskirche een ontmoeting tussen de Haagse delegatie bestaande uit Ron, Peter en Renate en zo’n veertigtal congresdeelnemers. Deze kerk was in 1909 de bakermat van Borussia Dortmund en is heden ten dage naast een kerk ook in gebruik als Borussia Dortmund-museum. In een ongeveer twee uur durende wandeling werden we langs een deel van de ‘BVB Walk of Fame’ geleid. Deze Walk of Fame is een route van tegels, waarop voor de historie van Borussia Dortmund belangrijke gebeurtenissen staan vermeld en leidt tot aan het stadion van Borussia Dortmund.
’s Avonds was er een zogenaamde Come-Together-Grillabend in de stamkroeg van de Rainbow Borussen, ‘Bürgermeister Lindeman’. Die avond toonde aan dat het animo om volgend jaar het QFF Congres in Den Haag te bezoeken groot was.
Zaterdag overdag stond in het teken van het XXI QFF Congres in het Signal Idunapark (stadion van Borrusia Dortmund).
Tijdens de ochtendsessie stemde de vergadering in met het QFF-lidmaatschap van roze supportersclubs van 1FC Köln (de KnobbelBöcke), van Schalke ’04 (de Regenbogen Kappen), van RB Leipzig (de Rainbow Bulls) en de City LGBT+ Fan Group Bradford City. De voordracht van de Rainbow Bulls als QFF-lid leidde wel tot enige commotie vanwege het feit dat hun club gekocht is door multinational Red Bull. Echter de vergadering was van mening dat indien men de Rainbow Bulls als QFF-lid zou weigeren, men zich schuldig zou maken aan discriminatie. Immers RB Leipzig is niet de enige vereniging op aard die door een eigenaar is opgekocht.
Na de lunch was er een rondleiding door het grootste stadion van Duitsland, waarbij vooral de sobere inrichting van de kleedkamers opviel en de imposante staantribune in de Südkurve, de Gelbewand met plaats voor 25.000 toeschouwers, veel indruk maakte.
In de middag stond de algemene leden vergadering op het programma. Daarna was er een rondje langs de velden, waarin diverse QFF leden de vergadering informeerden over hun activiteiten. Ook werd vanwege de in Rusland vigerende anti-homowetgeving aandacht besteed aan het WK 2018 en kreeg Ron de gelegenheid de QFF-leden warm te maken voor het QFF Congres volgend jaar in Den Haag. Zijn presentatie eindigde met een sheet met een foto van de Scheveningse Pier en daar sloegen de aanwezigen op een zeer positieve manier op aan.
’s Avonds was het party-time dat in teken stond van de viering van het tienjarig jubileum van de QFF. Tijdens dit feest blikten vier oprichters van het QFF aan de hand van anekdotes terug op “de geboorte van de QFF” en waren er twee travestieacts.
Na een gezamenlijk ontbijt op zondag, waarin we iedereen nogmaals van harte uitnodigde volgend jaar naar Den Haag te komen, zat het 21ste QFF Congres er voor ons op.
Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd weekend en weten de Roze Règâhs wat hen de komende tijd te doen staat: “Op naar het QFF Congres 2018 in Den Haag!”

Dit vind je misschien ook leuk...