Onfortuinlijk verlies ADO Den Haag vrouwen in Amsterdam

ADO Den Haag Vrouwen kwam vrijdagavond sterk voor de dag, maar net als in de afgelopen speelronde tegen FC Twente (1-3) werd op enigszins onfortuinlijke wijze een nederlaag geïncasseerd. Ajax handelde effectief door de weinige kansen die het kreeg op het scorebord te zetten: 2-1.

Het eerste kwartier van het competitietreffen kon het best als vlak worden omschreven. ADO Den Haag en Ajax waren aan het aftasten en in beide kampen werd veel balverlies geleden. Het doelpunt van Ajax in de negentiende minuut betrof eigenlijk het eerste echte wapenfeit van de Amsterdammers. Mandy Versteegt werd vrijgelaten en dat kwam ADO Den Haag duur te staan. De 24-jarige blondine bereikte Claudia van den Heiligenberg, die na onoplettendheid van de verdediging van ADO Den Haag de 1-0 kon binnenwerken. Vervelend, vooral omdat de achterstand onnodig was.

ADO Den Haag besloot echter niet bij de pakken neer te zitten en probeerde zich terug in de wedstrijd te spelen. Diverse combinaties tussen Renate Jansen en Kitty Susan zagen er goed uit, maar een gebrek aan zuiverheid in de afronding zat de Haagse formatie vooralsnog dwars. Eenmaal kreeg Jansen een dot van een kans, een mogelijkheid die ternauwernood over de kruising zou verdwijnen. Halverwege de eerste helft stelde een voorzet van Yvette van der Veen Lineth Beerensteyn net niet in staat om de bal in het Ajax-doel te schieten. Een kleine tien minuten voor tijd kwam een hoekschop van Lisanne Grimberg via een aantal tussenstations terecht bij Tessa Oudejans. De 22-jarige middenvelder probeerde de bal binnen te werken, maar faalde jammer genoeg in de afronding. Feit was wel dat ADO Den Haag de boventoon voerde. Ajax werd sporadisch dreigend.

Barbara Lorsheyd was niet voor spek en bonen naar Amsterdam afgereisd, want in aanloop naar het rustsignaal kreeg zij plots wat werk te verrichten. Wel was het haar collega aan de andere kant van het veld die het vaakst moest optreden bij doelgevaar van de tegenstander. Zo moest Marieke Ubachs attent handelen bij een vrije trap van Grimberg vanaf de rand van het strafschopgebied. Op slag van rust kreeg ADO Den Haag een uitgelezen kans om de tussenstand weer in evenwicht te brengen. Beerensteyn werd getorpedeerd en kreeg een terechte penalty toegewezen. Ubachs had haar huiswerk echter goed gedaan, bleek uit de wijze waarop zij de elfmetertrap van Grimberg pareerde. Alvorens de 21-jarige spits de bal had geraakt, lag de Ajax-keepster al in de rechterhoek. Zo werd een helft met ADO Den Haag als bovenliggende partij afgesloten met een 1-0 achterstand.

De tactische wijziging van trainer/coach Sarina Wiegman om Beerensteyn en Jansen van vleugel te wisselen pakte goed uit, want ADO Den Haag werd dreigender. Tien minuten na de theepauze stoomde Jansen op. Echter werd de 23-jarige aanvaller gehinderd door Petra Hogewoning, die met een gele kaart op zak met vuur speelde. Vervelend voor ADO Den Haag was dat de dienstdoende arbitrage besloot om de charge van Ajax door de vingers te zien. Zodoende geen overtalsituatie.

Lorsheyd moest vervolgens de in het veld gekomen Marjolijn van den Bighelaar van een margeverdubbeling afhouden toen zij de verdediging van ADO Den Haag had afgetroefd. Mogelijkheden waren er echter ook aan de andere kant van het veld. Een pegel van Beerensteyn werd door Ubachs over het Ajax-doel getikt en niet veel later hield zij haar doel schoon toen Grimberg de bal snoeihard richting de benedenhoek schoot. Ajax kroop door het oog van de naald.

De laatste tien minuten werden gekenmerkt door een doelpunt van zowel ADO Den Haag als Ajax. Aanvankelijk miste Van den Heiligenberg een kans voor Ajax, maar slechts drie minuten later revancheerde zij zich door na een mooie sprint op de linkerflank de bal met rechts in de uiterste hoek te stiften: 2-0. De 2-1 belandde via Kitty Susan bij keepster Marieke Ubachs, die de bal vervolgens ongelukkig in haar eigen goal deponeerde. Zo leed ADO Den Haag een nipte nederlaag. Jammer, want minimaal een punt had niet misstaan.

Voor ADO Den Haag staat er even geen BeNe League-voetbal meer op het programma. Pas over een kleine maand, op vrijdag 23 mei (19:30 uur) om precies te zijn, wordt de uitwedstrijd tegen PSV/FC Eindhoven afgewerkt. Exact een week daarna volgt de thuiswedstrijd tegen het Belgische Royal Antwerp FC. Het seizoen wordt op vrijdag 6 juni (19:30 uur) afgesloten op bezoek bij SC Heerenveen.

Door: Mitchel Pronk
Fotografie: Julian Lukassen