FIFA in Zürich, Roze Règâhs in het hol van de leeuw

In het hart van de “voetbaldemocratie” in Zürich, of was het “in het hol van de leeuw’, maar ook in Zürich, kwamen tientallen toonaangevende LHBT voetbalorganisaties in Europa tezamen om de huidige situatie m.b.t. Homofobie te bespreken en toekomstige acties die leiden tot minder homohaat, zoals de woorden inmiddels omgedoopt zijn, te realiseren. Intensieve workshops gedurende de ochtend en presentaties en discussies tot laat in de middag. Naast diverse FIFA vertegenwoordigers, was ook de voorzitter van FC Zürich aanwezig en verder afgevaardigden van FARE, Footbalfans against Homophobia en de European Gay Lesbian Sport Federation. Voor de eerste maal namen ook deelnemers uit Engeland middels de LHBT fanclubs van Norwich City (mooi in groen en geel) en Tottenham Hotspur deel aan de conferentie. De Roze Règâhs hielden een indrukwekkende presentatie over de zorgelijke situatie in Nederland, waar de Roze Règâhs nog steeds de enige LHBT voetbalfanclub is in Nederland, na het mislukte avontuur van PSV. Zorgen ook om de betrokkenheid van de KNVB en ADO Den Haag. Tijdens de meeting werd wederom de term “Social Fairplay” geïntroduceerd. Een actief beleid voeren naast het bestaande Fairplay systeem, met belonen en straffen, Financial Fairplay, met belonen en straffen, ook een systeem introduceren waarbij verenigingen verplicht worden om Social Fairplay in te voeren en daarvoor beloond of gestraft kunnen worden.
Aan het eind van de meeting werd een brief aan de FIFA overhandigd, met het uitdrukkelijke verzoek om bij de toewijzing van toekomstige WK eindtournooien, zeer nadrukkelijke het reeds bestaande artikel 3, inzake discriminatie op basis van geloof, sexuele geaardheid, afkomst ed. te toesten op de landen die zich voor dergelijke eindtournooien hebben aangemeld en toegewezen, zoals recentelijk Qatar en Rusland.
Het waren buitengewoon intensieve dagen, lange dagen, en we vertrekken weer met een hoop nieuwe contacten, ideeën, toegezegde ondersteuning op zak naar de Residentie.

Dit vind je misschien ook leuk...