Drie dagen QFF congress in Berlijn

Ter gelegenheid van het 5 jarig bestaan van Fussball Fans gegen Homofobie (FFgH) vond van 5 tot en met 9 oktober een grote Internationale bijeenkomst plaats in Berlijn. FFgH, Futball Fans Europe (FSE) en QFF (Queer Football Fans) kwamen hier tezamen voor geemschappelijke workshops en individuele jaarvergaderingen en talloze mogelijheden om te netwerken. Mooi om te zien dat de strijd tegen homofobie, niet alleen door de LHBT gemeenschap uitgeoefend wordt, maar ook de heterosexuele supporters, zoals de FFgH. Iedereen gelooft heilig in het creeeren van een een homovriendelijke ongeving in en rond het stadion, zodat ook binnen de lijnen voortuitgang geboekt kan worden, of misschien zelfs, pas dan kan er binnen de lijnen vooruitgang geboekt worden. Niet alle supporters zal het een worst zijn en willen alleen maar dat hun club wint. En die doen niet mee met discriminatoir gedrag en komen daartegen in actie. Gelukkig worden dat er steeds meer.
Op vrijdagmiddag was er eerst een (felle) discussie met de UEFA met als thema Homofobie in Football. De FIFA had afgezegd en toonde en korte videoboodschap. In de namiddag nam de Roze Règâhs delegatie deel aan de Workshop: LGBT fanclubs in Europe – selforganization and cooperation”. Met deelnemers o.a. uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Canada, Israel, Tsjechie en Rusland. Juist vanwege de sterk stijgende aantallen LHBT fanclubs in het Verenigd Koninkrijk, 26 stuks in 18 maanden ! Waaronder ook Swansea.
Op vrijdagavond was er een prachtige ontvangst op het stadhuis Schöneberg, historische grond, vanwaar John F. Kennedy zijn befaamde “Ich bin ein Berliner” uitsprak.
De zaterdagochtend waren er vier workshops, waaraan ook de Roze Règâhs deelnamen.
Na de lunch was het tijd voor de QFF jaarvergadering, die al flitsend begon met een openings speech van Roman Neustädter, speler van Fenerbahce en het Russisch Nationale elftal. Die zich de laatste maanden als speler meer en meer in zet in de strijd tegen Homofobie. (zie ook https://sports.vice.com/de_de/article/roman-neustaedter-ueber-homophobie-im-fussball).
Ook het verhaal achter de LHBT gemeenschap in Rusland, druk bezig met het acties rond het WK2018 was indrukwekkend. Onthutsend zijn de verhalen van o.a. Alexander Agapov en wat knap dat die groep zich blijft inspannen!
Naast de gebruikelijke terugblikken en vooruitkijken en het uitzetten van gemeenschappelijke acties, was voor de Roze Règâhs natuurlijk het zich kandidaat stellen voor de conferentie in 2018 het hoogtepunt. In een wervelende show van 10 minuten met een terugblik van de Roze Règâhs, een blik op het Nederlandse voetbal, een prachtige promotiefilm van onze stad Den Haag, waarin alle facetten aan bod kwamen en een vlammend betoog van onze wethouder Rabin Baldewsing besloten de leden unaniem om in 2018 naar Den Haag te komen. De presentatie werd afgesloten met het tonen van het logo. Een felicitatie aan allen die aan de totstandkoming van dit succes hebben meegewerkt.
In de avond waren er diverse gelegenheden in de stad om elkaar te treffen en na te praten over de conferentie.
Een geslaagd weekeinde, het werk kan verder gaan of gaat wellicht nu pas met het oog op 2018 beginnen.

Dit vind je misschien ook leuk...