Chinatown in Forepark ?

Komt onze voetbalclub en Haagse trots ADO Den Haag in handen van het Chinese bedrijf Beijing United Vansen International Sports ? Krijgen we straks een Chinatown in het Forepark.

Het gonst van de geruchten, maar officiële mededelingen blijven uit. De aandeelhouders van de SSO, Stichting Stadion Ontwikkeling, Mark van der Kallen, geeft in een persverklaring aan dat hij zijn aandelen verkocht heeft. Maar juridisch kan dat niet, omdat er twee preferentie aandelen zijn, die van de gemeente Den Haag en de amateur tak, die goedkeuring hieraan moeten geven. Op zijn zachtst gezegd voorbarig. Wil de gemeente Den Haag weléén aandeelhouder? Op voorhand lijkt dat niet, omdat het een groot risico inhoudt. Anderzijds is het bedrijf United Vansen een solide partner die grootste plannen heeft. Wie of wat is United Vansen. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door Hui Wang, advocaat en voetbalfan. Sindsdien houdt zijn bedrijf, gevestigd in Beijing, zich bezig met de planning, organisatie en promotie van topsportevenementen. Zo deed het de planning van de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking in 2008, waren betrokken bij de Italiaanse Super Cup en deze zomer organiseert het de wedstrijd om de Franse Super Cup en recent betaalde men € 35.000.000,- aan de Spaanse voetbalbond, voor het organiseren van de Spaanse supercup in China.

Geen kleine speler dus. De formule is simpel: Per evenement gaat United Vansen op zoek naar investeerders.

In de Haagse wandelgangen gaat momenteelook het gerucht dt United Vansen niet alleen de aandelen van de club wil kopen, maar ook het stadion, het hoofdgebouw en de aangrenzende parkeerplaatsen. Het stadion is in handen van de gemeente Den Haag, het hoofdgebouw is in handen van private partijen en het parkeerterrein van Zegwaard. Deze stappen klinken logischer, dan alleen het kopen van ADO Den Haag. Door deze aankopen kan het stadion multifunctioneler gebruikt gaan worden voor evenementen en popconcerten, hoger rendement en dus aantrekkelijker voor de investeerder.

Het stadion zelf zal, als de plannen doorgaan en de investeringen daadwerkelijk gedaan worden, te klein zijn om een topclub te herbergen. In de plannen en op de website van de architect staat dat het stadion “middels een simpele verbouwing” uit te breiden is naar 30.000 toeschouwers. De vraag is hoe en ook de infrastructuur rond en richting het stadion is niet ideaal te noemen.

De komende weken zal het nog wel blijven gonzen in Den Haag en wijde omgeving.

Dit vind je misschien ook leuk...