ADO Den Haag dankzij winst op AZ in linkerrijtje

ADO Den Haag speelt definitief ook komend seizoen in de eredivisie. De Hagenaars wonnen zondag voor eigen publiek met 2-1 van AZ en zijn door deze winst zeker van lijfsbehoud. De Hagenezen hadden aan één punt genoeg, om na de indrukwekkende opmars o.l.v. hoofdtrainer Fräser, ook volgend jaar op het hoogste niveau te acteren.

In een volgepakt Kyocera stadion, 14.800, speelde ADO Den Haag ook in zijn laatste thuiswedstrijd volgens de vertrouwde compacte tactiek. AZ, dat al geplaatst is voor de play-offs, liet in de beginfase het spel aan de Hagenaars, die fel uit de startblokken kwamen.

Na het indrukwekkende, traditionele beginapplaus, voor allen die ons ons zijn ontvallen, was er in de 6e minuut ook een ondersteunend applaus voor Ferry Bodde.

De aanvalsdrift leidde in de 21e minuut tot een treffer. Danny Holla bediende op links de opkomende Aaron Meijers, die fel op het doel uithaalde. Doelman “Esteban” Alvarado was verrast maar kon het schot nog keren. Maar tegen de rebound van Mike van Duinen had hij echter geen verweer: 1-0.

Twee minuten later moest Esteban alles uit de kast halen om te voorkomen dat een snoeihard schot van Holla het tweede Haagse doelpunt zou opleveren.

Hierna liet ADO Den Haag het even voor wat het was. AZ was echter te onmachtig om doelman Robert Zwinkels, die de geblesseerde Coutinho verving, te verschalken.

De tweede helft had ADO Den Haag wederom de juiste teamgeest, maar verzuimde het tweede doelpunt te maken. Michiel Kramer werd in de 56e minuut door Roland Alberg diep gestuurd maar schoot oog in oog met Esteban in het zijnet. Vier minuten later plaatste Dion Malone op aangeven van Kramer zijn inzet op de lat.

Uiteindelijk maakte Holla aan alle onzekerheid een einde. In de tachtigste minuut ging de aanvoerder een combinatie met Kramer aan. De uitblinkende middenvelder schoot de bal vervolgens langs Esteban: 2-0.

Daarna liet ADO Den Haag de teugels enigszins vieren en dat leverde een doelpunt voor de Alkmaarders op. Steven Berghuis werd niet voldoende aangepakt en ook Marcus Henriksen kon te makkelijk in balbezit komen. De Noor schoot vervolgens de bal in de verre hoek: 2-1.

Terwijl AZ in de slotfase alle risico’s nam, hadden invaller Yanic Wildschut en Kramer de Haagse voorsprong moeten vergroten, maar beiden hadden het vizier niet meer op scherp staan, waardoor Esteban zijn ploeg van een grotere nederlaag kon behoeden.

ADO Den Haag klimt naar de negende plaats, in het wel bekende linkerrijtje. Aanstaande zaterdagavond speelt men om 18.45 in Leeuwarden, donder Tommy Beugelsdijk, die tegen zijn 11e (….) gele kaart aanliep.