Sterk ADO Den Haag Vrouwen verliest van effectief FC Twente

ADO Den Haag Vrouwen weet voor het eerst sinds lange tijd helaas weer hoe het voelt om een BeNe League-nederlaag te incasseren. Het hoger genoteerde FC Twente profiteerde van een sterke start: 1-3. Zonde, want ADO Den Haag was na de snelle 0-2 achterstand grotendeels de betere partij.

Zou Goede Vrijdag ook een goed resultaat met zich meebrengen voor ADO Den Haag Vrouwen? Gehoopt werd van wel, maar om dat te realiseren moest FC Twente aan banden worden gelegd. De thuiswedstrijd tegen de BeNe League-kampioen, vanwege het WK-hockey het laatste BeNe League-duel van dit seizoen in het Kyocera Stadion, beloofde op voorhand voor veel spanning en spektakel te gaan zorgen. ADO Den Haag en FC Twente bestreden elkaar 23 keer en nog nooit werd het 0-0.

ADO Den Haag kende de slechtst denkbare start van een wedstrijd, want binnen dertien minuten stond het al 0-2 voor FC Twente. Een voorzet van Shanice van de Sanden stelde Ellen Jansen in staat om met een intikker rondom de middenstip optimaal te profiteren van onoplettendheid in de Haagse verdediging: 0-1. Luttele minuten later werd de marge reeds verdubbeld. Basisdebutant Emilie Fillion kon de bal geheel vrijstaand binnenlopen uit een hoekschop van Siri Worm: 0-2. Een droevig begin.

Tussentijds had Lineth Beerensteyn een keurig afgemeten voorzet afgeleverd in de doelmond van FC Twente. Een afstandsschot van Lucienne Reichardt kon daarna nog maar net worden gekeerd. Kansen op de 1-1 waren er dus wel degelijk, maar het zat ADO Den Haag op dat moment niet mee. Ook na de 0-2 kwamen er nog mogelijkheden voor de ooievaars. Renate Jansen brak door op de linkerflank, kapte naar binnen en schoot de bal rakelings langs de rechterpaal. Lisanne Grimberg zette Beerensteyn vervolgens oog-in-oog met Sari van Veenendaal. Aan de andere kant van het veld lobde Marlous Pieëte de bal over het doel. ADO Den Haag kroop daar door het oog van de naald.

2013/2014 BeNe League vrouwen

ADO Den Haag gaf niet op en rechtte tien minuten voor rust de rug. Kitty Susan ontsnapte aan de buitenspelval en kon vanaf het midden van het strafschopgebied met een intikker de 1-2 voor haar rekening nemen. Kansen op de 2-2 kwamen er daarna nog via Beerensteyn, die respectievelijk een voorzet en een duikkopbal vertoonde aan de honderden bezoekers in het Kyocera Stadion. ADO Den Haag kwam nog met de schrik weg. Het eerste bedrijf eindigde met een gevaarlijke vrije trap van Worm richting de tweede paal van het doel van keepster Jennifer Vreugdenhil, die vanwege een sterke reeks met Oranje Vrouwen onder negentien mocht keepen ten faveure van Barbara Lorsheyd.

De beginfase van de tweede helft beloofde veel goeds. Een heerlijke panna van Beerensteyn bij Worm werd positief ontvangen bij de fans. Het hoogtepuntje werd bijna nog bekroond met een doelpunt, maar Jansen knalde de bal slechts een paar centimeter naast de linkerpaal. ADO Den Haag voerde de boventoon, de gelijkmaker hing in de lucht. Weer een panna van Beerensteyn kwam Worm op een gele kaart te staan. Wat volgde was een blunder van Van Veenendaal, die bij een uittrap Jansen trof en de bal bijna in haar eigen doel zag rollen. ADO Den Haag schoot zichzelf in de voet om in deze fase geen 2-2 te maken, want het was overduidelijk de bovenliggende partij.

In het laatste kwart van het duel degradeerden de grote kansen zich tot speldenprikjes. De krachtmeting bloedde wat dood, al was het hopen nog altijd op een meer dan terechte 2-2. Negen minuten voor tijd kwam helaas alsnog de effectieve kracht van FC Twente bovendrijven. Pieëte besloot snoeihard uit te halen nadat zij ruimte had verkregen op de linkervleugel. Het schot eindigde snoeihard links in de kruising: 1-3. Het duel eindigde met een gemiste kopbal van ‘Miss ADO Den Haag’ Jansen, die haar 150e wedstrijd voor ADO Den Haag speelde. Tot op heden was er niemand die dat aantal wist te bereiken. Ondanks de 1-3 nederlaag was er dus toch nog reden voor een feestje.

ADO Den Haag Vrouwen liep voor het eerst sinds een kleine twee maanden weer eens tegen een nederlaag aan, en dat in dezelfde week waarin de ongeslagen serie van de mannen van ADO Den Haag ten einde kwam. Zij verloren met 3-2 tegen Ajax, de club waartegen de dames zich kunnen revancheren. Op vrijdag 25 april (19:30 uur) brengt de club uit de Residentie een bezoek aan de Amsterdammers.

Door: Mitchel Pronk
Foto’s: ADOforExpats