Ruben Schaken flikt LHBT gemeenschap een kunstje.

Ruben Schaken presenteerde vorige week vrijdag zijn biografie Einde aan de bullshit en daarin vertelt hij openhartig over zijn voetbalcarrière en persoonlijke worstelingen. De 35-jarige oud-rechtsbuiten komt ook te spreken over homoseksualiteit binnen de voetballerij en over enkele uitspraken daarover is nu commotie ontstaan.

Schaken vertelt dat hij er op een gegeven moment achter kwam dat twee spelers met wie hij bij Feyenoord de kleedkamer deelde, homo zijn. “Ik keek vanaf dat moment toch anders naar die gasten”, zo wordt hij geciteerd. Op de vraag hoe hij zou reageren als zo’n voetballer uit de kast komt, zegt Schaken: “Ik omarm het niet, ik distantieer me ervan. Ik neem afstand omdat ik er liever niet mee word geassocieerd. Ik houd me er niet mee bezig.” Ik ben een professional en kan me goed zakelijk opstellen. Ik zou hem ook niet plagen of veroordelen. ‘Vrienden’ zijn is een groot woord, het is dan gewoon een collega. Je weet nooit wanneer hij zijn kunstjes flikt”, aldus Schaken.

Daarmee flikt Ruben Schaken de gehele LHBT gemeenschap een kunstje, een tackle van achteren, die met direct rood bestraft moet worden. Veel maatschappelijke partijen zoals de Roze Règâhs, de KNVB, de John Blankenstein Foundation, COC Nederland, VVCS, zijn bezig om dit onderwerp op de kaart te krijgen. Sorry Ruben, je uitspraken zijn “Bullshit”.

r2

You may also like...

Welkom

“Homofobie in het voetbal” in het Haags Filmhuis, Spui 191 te Den Haag. In samenwerking met Movies that Matter is een interessant programma van films, discussies en een deskundige presentatrice samengesteld.


Presentatie door Dirk-Jan Bouw, producer van de film “I love Hooligans”. Daarin vertelt hij hoe deze bijzondere samenwerking tot stand is gekomen. Aansluitend de film, een animatiedocumentaire in krachtige comicbook-stijl over een homoseksuele Nederlandse voetbal hooligan. Hij leeft voor het voetbal, zijn geaardheid is gedegradeerd tot een bijzaak -en bovendien een goed bewaard geheim. Alles draait om zijn club, de kameraadschap, de spanning van de wedstrijd en de strijd met de tegenstander. Alleen thuis, waar slechts clubsouvenirs op hem wachten, durft hij ook te verlangen naar geborgenheid en een liefdevol samenzijn. (Nederlands).
“Wonderkid”, regisseur Rhys Chapman. Een aangrijpende film waarin aangetoond wordt hoe slecht het nog altijd gesteld is met de acceptatie van homo’s in de voetbalwereld. De hoofdrolspeler is een voetbalprof die graag uit de kast zou willen komen, maar aarzelt uit angst dat die voetbalwereld hem niet accepteert. Een gevecht tussen hemzelf, zijn manager, zijn medespelers en zijn fans. (Engelstalig, Nederlands ondertiteld).
“Heeft iemand nog iets te vragen”, een documentaire over meerdere facetten van homoacceptatie en homofobie in het voetbal en de partijen die daarbij betrokken zijn.
Na afloop is er een nazit met gelegenheid tot het stellen van vragen en reacties naar aanleiding van deze vertoonde films, met aansluitend een drankje en hapje in het café van het Filmhuis.