Johan Overdevest

Presentator en programmamaker TV West en NTR

“Ik steun de Roze Règâhs. Want hoe sneu is het dat er in 2017 nog mensen zijn die moeite hebben (of het stoer vinden om te doen alsof) met twee volwassen mensen die een vrijwillige relatie met elkaar hebben. Die een mening hebben over de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen? Helaas kom je deze wereldvreemde types nog steeds tegen. Ook op de voetbalvelden, waar plezier, prestaties en verbroedering toch de enige doelen zouden moeten zijn. En zolang niet iedereen op en rond het sportveld veilig en vrolijk kan zijn wie hij of zij werkelijk is, steun ik dit initiatief. Om te laten weten dat ik Roze Règâhs toch een stuk mooier vindt dan domme ganzen”

Presenter and program maker TV West and NTR

I support the Roze Règâhs. It is sad that in this day and age there still are people not comfortable – or consider it cool to act as of – with two consenting adults in a same- sex relationship. Unworldly types as such are still among us. Also at soccer fields, where fun, performance and reconciling should be of top priority. As long as some people suffer from not being able to out themselves properly in and around sport grounds I am going to keep on backing this initiative. Just to let everyone know the Roze Règâhs are a lot more precious then Ugly Birds.

Welkom

“Homofobie in het voetbal” in het Haags Filmhuis, Spui 191 te Den Haag. In samenwerking met Movies that Matter is een interessant programma van films, discussies en een deskundige presentatrice samengesteld.


Presentatie door Dirk-Jan Bouw, producer van de film “I love Hooligans”. Daarin vertelt hij hoe deze bijzondere samenwerking tot stand is gekomen. Aansluitend de film, een animatiedocumentaire in krachtige comicbook-stijl over een homoseksuele Nederlandse voetbal hooligan. Hij leeft voor het voetbal, zijn geaardheid is gedegradeerd tot een bijzaak -en bovendien een goed bewaard geheim. Alles draait om zijn club, de kameraadschap, de spanning van de wedstrijd en de strijd met de tegenstander. Alleen thuis, waar slechts clubsouvenirs op hem wachten, durft hij ook te verlangen naar geborgenheid en een liefdevol samenzijn. (Nederlands).
“Wonderkid”, regisseur Rhys Chapman. Een aangrijpende film waarin aangetoond wordt hoe slecht het nog altijd gesteld is met de acceptatie van homo’s in de voetbalwereld. De hoofdrolspeler is een voetbalprof die graag uit de kast zou willen komen, maar aarzelt uit angst dat die voetbalwereld hem niet accepteert. Een gevecht tussen hemzelf, zijn manager, zijn medespelers en zijn fans. (Engelstalig, Nederlands ondertiteld).
“Heeft iemand nog iets te vragen”, een documentaire over meerdere facetten van homoacceptatie en homofobie in het voetbal en de partijen die daarbij betrokken zijn.
Na afloop is er een nazit met gelegenheid tot het stellen van vragen en reacties naar aanleiding van deze vertoonde films, met aansluitend een drankje en hapje in het café van het Filmhuis.