FIFA in Zürich, Roze Règâhs in het hol van de leeuw

In het hart van de “voetbaldemocratie” in Zürich, of was het “in het hol van de leeuw’, maar ook in Zürich, kwamen tientallen toonaangevende LHBT voetbalorganisaties in Europa tezamen om de huidige situatie m.b.t. Homofobie te bespreken en toekomstige acties die leiden tot minder homohaat, zoals de woorden inmiddels omgedoopt zijn, te realiseren. Intensieve workshops gedurende de ochtend en presentaties en discussies tot laat in de middag. Naast diverse FIFA vertegenwoordigers, was ook de voorzitter van FC Zürich aanwezig en verder afgevaardigden van FARE, Footbalfans against Homophobia en de European Gay Lesbian Sport Federation. Voor de eerste maal namen ook deelnemers uit Engeland middels de LHBT fanclubs van Norwich City (mooi in groen en geel) en Tottenham Hotspur deel aan de conferentie. De Roze Règâhs hielden een indrukwekkende presentatie over de zorgelijke situatie in Nederland, waar de Roze Règâhs nog steeds de enige LHBT voetbalfanclub is in Nederland, na het mislukte avontuur van PSV. Zorgen ook om de betrokkenheid van de KNVB en ADO Den Haag. Tijdens de meeting werd wederom de term “Social Fairplay” geïntroduceerd. Een actief beleid voeren naast het bestaande Fairplay systeem, met belonen en straffen, Financial Fairplay, met belonen en straffen, ook een systeem introduceren waarbij verenigingen verplicht worden om Social Fairplay in te voeren en daarvoor beloond of gestraft kunnen worden.
Aan het eind van de meeting werd een brief aan de FIFA overhandigd, met het uitdrukkelijke verzoek om bij de toewijzing van toekomstige WK eindtournooien, zeer nadrukkelijke het reeds bestaande artikel 3, inzake discriminatie op basis van geloof, sexuele geaardheid, afkomst ed. te toesten op de landen die zich voor dergelijke eindtournooien hebben aangemeld en toegewezen, zoals recentelijk Qatar en Rusland.
Het waren buitengewoon intensieve dagen, lange dagen, en we vertrekken weer met een hoop nieuwe contacten, ideeën, toegezegde ondersteuning op zak naar de Residentie.

You may also like...

Welkom

“Homofobie in het voetbal” in het Haags Filmhuis, Spui 191 te Den Haag. In samenwerking met Movies that Matter is een interessant programma van films, discussies en een deskundige presentatrice samengesteld.


Presentatie door Dirk-Jan Bouw, producer van de film “I love Hooligans”. Daarin vertelt hij hoe deze bijzondere samenwerking tot stand is gekomen. Aansluitend de film, een animatiedocumentaire in krachtige comicbook-stijl over een homoseksuele Nederlandse voetbal hooligan. Hij leeft voor het voetbal, zijn geaardheid is gedegradeerd tot een bijzaak -en bovendien een goed bewaard geheim. Alles draait om zijn club, de kameraadschap, de spanning van de wedstrijd en de strijd met de tegenstander. Alleen thuis, waar slechts clubsouvenirs op hem wachten, durft hij ook te verlangen naar geborgenheid en een liefdevol samenzijn. (Nederlands).
“Wonderkid”, regisseur Rhys Chapman. Een aangrijpende film waarin aangetoond wordt hoe slecht het nog altijd gesteld is met de acceptatie van homo’s in de voetbalwereld. De hoofdrolspeler is een voetbalprof die graag uit de kast zou willen komen, maar aarzelt uit angst dat die voetbalwereld hem niet accepteert. Een gevecht tussen hemzelf, zijn manager, zijn medespelers en zijn fans. (Engelstalig, Nederlands ondertiteld).
“Heeft iemand nog iets te vragen”, een documentaire over meerdere facetten van homoacceptatie en homofobie in het voetbal en de partijen die daarbij betrokken zijn.
Na afloop is er een nazit met gelegenheid tot het stellen van vragen en reacties naar aanleiding van deze vertoonde films, met aansluitend een drankje en hapje in het café van het Filmhuis.