Boris Dittrich

Oud lid Tweede Kamer, schrijver, directeur Human Right Watch

“Dit mooie initiatief van de Roze Règâhs steun ik van harte. Sport verbroedert en laat zien dat allerlei verschillen er niet toe doen. Homo of hetero, het maakt niet uit. We zijn allemaal mensen, al zul je als minderheid vaker je plek moeten bevechten. Met de Roze Règâhs brengen we gelijke rechten en non-discriminatie dichterbij. De toekomst ligt niet voor ons, maar in onszelf.”

Former member of Dutch Parliament, writer, director Human Right Watch

I support wholeheartedly this fine initiative of the Roze Règâhs. Sport associates. It clarifies clearly any differences between people are of no importance whatsoever. Whether one is gay or straight does not matter. While we are all people, as a minority it deems necessary to occasionally combat your place in society. With the Roze Règâhs we fight discrimination and bring equal rights a step closer to home. The future is not before us. It is within us.

Welkom

“Homofobie in het voetbal” in het Haags Filmhuis, Spui 191 te Den Haag. In samenwerking met Movies that Matter is een interessant programma van films, discussies en een deskundige presentatrice samengesteld.


Presentatie door Dirk-Jan Bouw, producer van de film “I love Hooligans”. Daarin vertelt hij hoe deze bijzondere samenwerking tot stand is gekomen. Aansluitend de film, een animatiedocumentaire in krachtige comicbook-stijl over een homoseksuele Nederlandse voetbal hooligan. Hij leeft voor het voetbal, zijn geaardheid is gedegradeerd tot een bijzaak -en bovendien een goed bewaard geheim. Alles draait om zijn club, de kameraadschap, de spanning van de wedstrijd en de strijd met de tegenstander. Alleen thuis, waar slechts clubsouvenirs op hem wachten, durft hij ook te verlangen naar geborgenheid en een liefdevol samenzijn. (Nederlands).
“Wonderkid”, regisseur Rhys Chapman. Een aangrijpende film waarin aangetoond wordt hoe slecht het nog altijd gesteld is met de acceptatie van homo’s in de voetbalwereld. De hoofdrolspeler is een voetbalprof die graag uit de kast zou willen komen, maar aarzelt uit angst dat die voetbalwereld hem niet accepteert. Een gevecht tussen hemzelf, zijn manager, zijn medespelers en zijn fans. (Engelstalig, Nederlands ondertiteld).
“Heeft iemand nog iets te vragen”, een documentaire over meerdere facetten van homoacceptatie en homofobie in het voetbal en de partijen die daarbij betrokken zijn.
Na afloop is er een nazit met gelegenheid tot het stellen van vragen en reacties naar aanleiding van deze vertoonde films, met aansluitend een drankje en hapje in het café van het Filmhuis.