ADO Vrouwen gunt Miedema mooi afscheid

ADO Den Haag Vrouwen is er niet in geslaagd om het BeNe League-seizoen 2013/’14 met een zege te beëindigen. De formatie van trainer/coach Sarina Wiegman bleek niet opgewassen tegen SC Heerenveen, dat na twee snelle doelpunten van Vivianne Miedema die uitliepen naar een 4-1 overwinning.

Exact een week na de klinkende 8-0 zege op het nietige Royal Antwerp FC stond in Friesland de afsluitende partij tegen SC Heerenveen op het programma. Vanuit statistisch oogpunt hoefden de ooievaars zich weinig zorgen te maken. Immers werd in het verleden slechts één keer verloren van de Friese vrouwen. Dat was op donderdag 18 november 2010, toen SC Heerenveen met 2-1 won.

Op voorhand beloofde Miedema, die vanaf komend seizoen het tenue van het Duitse FC Bayern München draagt, een lastig te bespelen tegenstander te vormen voor de Haagse ladies. Met 37 doelpunten uit 25 speelrondes maakte de 17-jarige spits namelijk achttien goals meer dan de beste doelpuntenmaker van ADO Den Haag, Renate Jansen. Verwacht werd dat Miedema met het mes tussen de tanden zou aantreden in haar laatste wedstrijd binnen de Nederlandse landsgrenzen.

Het was SC Heerenveen dat het sterkst uit de startblokken schoot. In een tijdsbestek van drie minuten kregen de Friezinnen drie kansen, waarvan de laatste tot doelpunt werd gepromoveerd. Miedema had haar vizier op scherp staan en verraste keepster Jennifer Vreugdenhil: 1-0. ADO Den Haag probeerde vervolgens een vuist te maken, maar kreeg zeven minuten later in de vorm van de 2-0 de deksel op de neus. Wederom betrof het een doelpunt van Miedema, ditmaal na een fraaie solo langs de verdediging van ADO Den Haag: 2-0. Tussen beide treffers in bracht Vreugdenhil redding op een vrije trap en kon Jansen geen medespeelsters vinden toen zij het vijandelijke doel naderde.

Halverwege de eerste helft kopte Lineth Beerensteyn een voorzet van Tessa Oudejans over de lat. Diezelfde Beerensteyn vond niet veel later Jansen, die haar inzet in het strafschopgebied zag strandden. Duidelijk was dat ADO Den Haag ondanks een enigszins stroeve start weigerde de handdoek in de ring te gooien. Jansen stichtte gevaar en op slag van rust wist Kitty Susan de bal net niet te bereiken toen zij zich een vrijstaande positie had verworven. De slotfase van helft één werd gekenmerkt door dode spelmomenten. Beide ploegen kregen corners en een vrije trap van Lisanne Grimberg, die via Jansen net naast het doel belandde, leverde bijna nog de aansluitingstreffer op. Ook Oudejans had in de eerste helft nog bijna de 2-1 op haar schoen.

Een wijziging van het spelbeeld kwam er niet, al bleef ADO Den Haag ook na de rust kansen creëren. In het eerste kwartier van de tweede helft ging de bal over en weer. De club uit de Hofstad was echter niet scherp genoeg en liet daardoor teveel liggen. Halverwege het tweede bedrijf deelde Bernou Hijlkema de genadeklap uit: 3-0. Nog geen handvol minuten later deed ook Ingrid Schuiten een duit in het zakje door zich in scoringsrijke positie te nestelen en de 4-0 te produceren.

Zeven minuten voor het einde wist Beerensteyn nog wel een eretreffer op haar naam te zetten. In de één-op-één met keepster Nienke Olthof hield zij haar hoofd koel: 4-1. In de slotminuut had het zelfs nog 4-2 kunnen worden, waar het niet dat Jansen en Susan elkaar een doelpunt gunden. Lange tijd was onduidelijk wie de bal zou nemen en uiteindelijk viel de keuze op Jansen. Te laat, zo bleek. Olthof kon inmiddels redding brengen. Het illustreerde het duel. Het eenzijdige slotstuk van het seizoen eindigde uiteindelijk terecht in het voordeel van SC Heerenveen, vond ook Wiegman na afloop. “Dit was één van onze slechtste wedstrijden van het seizoen. Misschien was het zelfs wel dé slechtste wedstrijd, omdat we niet de juiste instelling hadden die nodig is om dit seizoen waardig af te sluiten. We hebben vandaag niet alleen van Heerenveen, maar vooral ook van onszelf verloren.” Het enige hoogtepunt na afloop vormde de prijsuitreiking aan Lisanne Grimberg, die zich in de maand maart tot BeNe League Bottega Player of the Month kroonde.

Verslag: Mitchel Pronk